There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, July 29, 2008

Berbaloikah penggunaan slow cooker?

Berbaloikah menggunakan 'slow cooker' untuk memasak bubur bayi?

Bagi saya, YA

Saya hanya perlu mencuci beras dan bahan-bahan lain dan dimasukkan ke dalam 'slow cooker', masukkan air secukupnya, ON switch, pada waktu malam sebelum tidur.

Keesokkan pagi, bubur susah tersedia di dalam slow cooker

'Slow cooker' juga sesuai untuk memasak sup.Kaedahnya sama. Mula memasak pada waktu malam dan 'ready' pada keesokkan paginya.

20 comments:

lia said...

assalamualaikum

saya ni buta masak n perkakas dlm masak2 ni...
boley advise saya x mana nak cari slow cooker ni?
sbb my baby da nk masuk 6m n nk start blaja buat bubur utk dia...

emm...
kalau lps ni nk tnya2 lagi... boleh ya?

thanks...

Fid said...

kat kedai2 brgn elektrik ada jual
dan kat dept store juga bahagian brgn electric
rupa mcm rice cooker juga...cuma dia punya periuk dlm tu berat dan selalunya dr tanah liat laa

Fid said...

lis
ok silakan..

Aidura Sofiee said...

salam. sorry mencelah.

selain dari memasak dgn menggunakan slow cooker, kita juga boleh menyediakan bubur nasi baby dgn menggunakan rice/porridge cooker.

masa penyediaan lagi cepat 1+ hour berbanding menggunakan slow cooker 8+ hours.

but, it's all up to individual's choice actually.

Fid said...

aidura
thanks for the info

ni i wrote based on my experience.
since ada member tanya ttg berbaloi ke tak


porrige cooker ni same ngan rice cooker?
price range berapa ya

lagi satu ni slow cooker khas utk ibu2 yang tak nak terkocoh2 time pagi...

Marisa said...

aku agak hang kena buat buat satu entry lg la nak guna slow cooker.
Aku kan ada beli slow cooker.. First time guna nak buat bubur anak aku la... aku letak air punya banyak sbb nak biar semalaman... hasilnya cair la plak.. aku seriau la takut kering ke apa ke... ish...
last2 aku guna periuk biasa. hubby siap kata.. aik... beria beli slow cooker last2 guna periuk ni jugak... hehhe....

Fid said...

marisa
ni ko kena study but..jgn risau slow cooker tak akan kering mcm masak dalam periuk atas dapor....

Aidura Sofiee said...

kalau check kat electrical store, ada sesetengah jenama rice cooker yg boleh digunakan untuk memasak porridge as well.

cuba survey dan tengok masa shopping kat hypermarket spt carrefour, giant, parkson etc.

kat bdn rice cooker tu ada punat (button) khas utk "porridge", selain drp "keep warm" & "rice cook".

utk rice cooker yg multi function pun ada gak. selain bleh digunakan utk masak nasi, masak porridge, masak sup, boleh jg digunakan utk baking cake.

harga berbeza2 mengikut jenama, kapasiti muatan (1 liter etc) dan kepelbagaian fungsinya.

Range harga rm55 and above.

salzahari said...

saya beli, 2x je pakai. hubby kata bazir letrik semata2 nak kawal api pdhal cara msknya sama (kena masuk air byk jugak) dan nak sentiasa pns.

tapi berguna jgk nti utk buat kuah laksa ke? mee kuah ke? kan? eheee

suhainini said...

salam..

lepas baca tajuk ni, saya ada buat bubur kat anak saya guna slow cooker.senang saja..

sebelum ni guna slow cooker untuk rebus daging...mmg jarang la guna..
thanks sebab tulis topic ni :)bole la fully utilised slow cooker ni..

Anonymous said...

Hey there! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

My web page - onitsuka tiger mexico 66 baja shoes

Anonymous said...

Amazing issues here. I'm very glad to peer your post. Thank you a lot and I'm taking a look forward to contact you.
Will you please drop me a e-mail?http://barryclermont.com/network/link/12749

http://fictitioussite.com/portal/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=JolinejWashington

Also visit my website football jersey shirt
Also see my web site > steve nash jersey shirt lakers

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank youhttp://www.mikescartalk.com/cartalk/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RosellayBest http://chaosnet.co.uk/albia2000/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RosellamBest

Also visit my web-site sbobet 128

Anonymous said...

Hi there to all, the contents present at this site are in fact
awesome for people knowledge, well, keep up the good work fellows.


Here is my homepage; no credit check loans

Anonymous said...

Hi! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able
to fix this issue. If you have any recommendations, please share.

Cheers!

Stop by my page judi bola
My web page > prediksi bola

Anonymous said...

I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

Have a look at my blog post; agen bola

Anonymous said...

Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet
Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you
a quick heads up! Other then that, fantastic blog!


Here is my blog post name rings

Anonymous said...

Hi there would you mind letting me know which webhost you're utilizing? I've loaded your blog
in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
Thank you, I appreciate it!

Also visit my site tungsten rings and bands

Anonymous said...

здесь на этом веб-блоге собран громадный ассортимент [url=http://www.filmkpktut.ru/]бесплатные клипы скачать[/url].

Anonymous said...

e cigarette, electronic cigarette reviews, e cigarettes, ecigs, vapor cigarette, buy electronic cigarette