There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, July 28, 2008

botol bersudu



Inilah gambar botol bersudu akif hafiy guna.
Sesuai untuk anak-anak yang menolak penggunaan botol berputing tiruan.
Good Luck!!!

8 comments:

ramonez said...

memang bagus kalo leh minum susu ibu...almost 5 month my son "menetek". tapi problem sket baby i ni..dia cam xkenal susu botol kalo my wife de kat umah...tapi yg peliknye kalo kat umah pengasuh leh plak minum susu botol...mmmmm...i kalo boleh nak stop kan bagi "menetek"..i dah naik kesian kat my wife since dia kena kejut malam2 pasal baby nk "menetek" and then badan dia pon dh sakit2 pasal kena mengiring je..hmmm...u have suggestion??help???...thanks

Fid said...

erkk
saya berpendapat bahy memang perlu diberi susu ibu.
tiada pilihan lain kecuali ibunya tiada/meninggal
sorry have to say that..

tapi ada alternatif ibu susuan..
maknanya anak manusia kena minum susu manusia lah

but bila dah moden ni terciptalah susu formula...cow/s milk.goat's,soy based
ini hanya alternatif bagi yang memang terpaksa,

selagi ibu itu ada dan ibu ada susu baby perlulah diberi susu ibu.

saya tiada cadangan untuk pemberhentian susu ibu..untuk continue bnyklah jalannya


lagi satu
bila kita dah nekad nak jadi ibu..kita wajib ambil tanggungjwp itu

saya dah 2 thn 10 bulan + susukan anak saya...

tiada masalah untuk susukan dia waktu malam...

anak yang bijak memang menolak susu selain susu ibunya

pandangan saya sebagai seorang pengamal penyusuan susu ibu.

Fid said...

tambahan
anak saya memang tak minum formula milk...

rizza said...

hi EN Ramonez...

bagus la kalau bayi anda menyusu dengan susu ibu (guna la perkataan menyusu lebih baik....sebab dia memang minum susu ibu nye kan?)
bayi memang perlu menyusu susuibu nye....kecuali sebab2 tertentu (bukan sebab ade susu tin...)

baby memang perlu menyusu malam2 adalah bagus utk dia... (ala masa kecik2 memang la kerap...bila dah besar makin kurang..)

apa yg perlu en buat adelah ...memberi sokongan pada isteri anda..supaya menyusukan bayi anda... jika anda kesian sebab kesihatan isteri anda (sebab kena bangun malam2 kejuk bayi anda menyusu.. anda kena la bagun selaki malam2... urut2 bahu isteri anda sambil memberikan isteri anda minuman yg memnberikan nye tenaga utk menyusu kan bayi anda... serta belikan la suppliment seperti kalsium dan juga vitamin utk ibu yg menyusukan bayi...
position kena betull kalau tak betul tu yg sakit2 badan...
bagi saya..tiada cara yg lebih baik.... selain dari meneruskan penyusuan utk bayi anda...
tiada alasan...

anak saya menyusu susuibu sahaja ..hingga kini..(usia 3 thn 3 minggu 5 hari)
hanya sejak april 2008 hinnga kini menyusu malam sahaja...(sebelum ni siang malam....) dia tidak minum susu formula ..

ade byk kebaikan utk anak tu...
kita jgn fikirkan diri sendiri..fikirkan kebaikan utk anak tu utk jangka masa panjang..
memang la sebagai ibu bapa ..kita nak beri yg terbaik...yg terbaik buat masa ni adalah..memberi susuibu sepenuh nye sehingga 6 bulan hingga 1 thn.. dan boleh diteruskan hingga 2 thn... kerana semua khasiat terkandung dlm susuibu tu memang diperlukan oleh bayi.... tapi kena pastikan ibunye..makan makanan berkhasiat & mengambil vitamin2 yg perlu....

ok..tu saja yg dpt saya mencelah...

selamat memberi sokongan pada isteri anda & selamat memberikan yg terbaik pada baik anda.... (susuibu..)

sekian..tq

ramonez said...

Thanks a lot for you 2...kalo gitu i pon nk suruh wife i teruskan bg susuibu...very2 thanks

rizza said...

EN Ramonez,

bersama2 la membantu dlm menberikan yg terbaik utk keluarga ....

good luck!!!

Anonymous said...

kat mana boleh cari botol susu sudu tu...sy ada cari tp lubang yg air keluar tu kecil sgt

bagaimana cara penggunaan botol bersudu nie pada bby

Fid said...

kebanyankkan butik barangan bb ada jual..parkson n jj pun ada