There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, November 21, 2008

kenapa susu saya tak banyak?

“Kenapa susu saya tak banyak?saya dah makan makanan yang berkhasiat.Apa orang kata bagus untuk banyakkan susu saya akan ambil, tapi susu saya tetap tak banyak bila saya pam. Ketika direct feeding pun tak tahulah cukup atau tidak anak saya dapat susu“

Soalan saya:
1. Berapa kali sehari anak anda direct feeding?

2. Berapa kali anda pam susu?(2 kali tak cukup ya...sekurang-kurangnya 6 kali)

Kekerapan direct feeding dan mengepam adalah factor utama yang membawa kepada penambaha susu badan
Ingat konsep susu ibu…Supply on demand.Jika banyak demand makan banyaklah hasilnya.
Kerapkan mengepam Insya Allah.

Anak direct feeding cukup susu atau tidak?
Tiada kayu pengukur namun, kita dapat kenal pasti dari,
1. berapa kali anak kita membuang air
2. bagaimana dengan tidurnya.lena atau terganggu
3. adakah terdapat penambahan berat badan?
4. anak anda aktif atau tidak?

Anak yang medapat susu secukupnya akan,
Perlu menukar lampin 5-8 kali sehari(jika tidak salah saya)
Tidur dengan nyenyak
Peningkatan berat badan yang ‘cantik’
Aktif dan cergas.

Masalah susu perahan tidak mencukupi adalah satu perkara biasa dalam menyusukan anak bagi ibu-ibu bekerja.
Jadi kuatkan semangat anda teruskan perjuangan.
Menyusukan anak bukanlah lama…Cuma 2 tahun sahaja..
(Saya selalu cakap bukannya lama paling lama pun 10 tahun… nanti dia akan berhenti..Tak malukah sudah 10 tahun masih hanen akif???)

6 comments:

Zety Zin said...

tumpang tanya

penambahan berat badan yang cantik tu macamana?

kalau takat 0.5kg setiap bulan tu kira ok ke? irma ni kecik beno. minum susu siang 3-5 kali. malam hingga pagi 3-5 kali jugak. so total 6-10 kali.

tukar diapers dalam 5 kali. malam tak bangun langsung untuk bf. patut ke kejut dia?

Fid said...

zety
cantik tu
1. ikut carta
2. paed kata ok
3. mmg ada penambahan la

pada pandangan saya
sila kejutkan dia untuk susu

lia said...

dalam situasi lia, stress n penat pon main peranan utk kurangkan susu... yg d pam sahaja tp kalau direct bf InsyaAllah xde masalah

lelosani said...

fid....
thanksssss sesangat kat u..
sbb mase lam pantang i memang menghadapi KETANDUSAN susu yg melampau... hasil dr membaca blog ni. n ade menerima nasihat dr u... n of cos kurniaan Tuhan... sy dpt fully bfeed sehingga sekarang....
tQ!tQ! sesangat...

lelosani said...

fid.. lupa nk habaq n br nak mintak kebenaran.. kita link kan ur blog kat blog kita... gomennasai tak mintak izin dulu ye...

Fid said...

lelosani

no problemo!