There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, October 20, 2008

Menangani anak tidak mahu makan

Banyak sebabnya kenapa anak kita terutama yang berusia 3-4 tahun tidak mahu makan makanan yang sepatutnya.

Jadi untuk menangani masalah ini.
Mommies be creative!

Contoh yang boleh dilakukan

Anak tak suka makan pasta.
Saya bagi dia pasta with plastik garfu diisi di dalam paper cup!
Nahhh..4 kali dia tambah!

Mommy.i hate sayur!
That's fine. (Bentukkan sayur dalam bentuk flower.)
Mommy apa ni?
This's carrot...
Carrot tu sayurkan?
Yaa carrot sayur kalau belom masak..But this one already cook..so this no longer sayur.This's vitamin.
Ohh vitamin...sedapnya!

Fruit tak sedap.
Tak sedap?don't eat.But mommy loves it.Siapa makan fruit dia cepat pandai
Cepat besar tak?
Semua cepat.
Nak fruit(dia pronouns 'flut')

7 comments:

first_mom said...

kalo my 10th-month-old baby takmo mkn camne fid? tiap kali nak suap asik geleng2 kepala, pastu paling arah lain. worst case, dia tepis sudu pastu hentak2 kaki tanda protes. dlu dia tak camni, pantang nmpk orang mkn mesti dia terkulat2 nk rasa! skrng mcm dh hilang selera mkn. agaknye sbb akhir2 ni dia selalu sakit, dn kerap kne mkn ubat, so dia ingat kite nk suap ubat kot? camne ni fid?

Fid said...

kalau saya(saya ya)
saya tak bg dia mkn kalau dia tak nak.

tunggu sampai dia nak semula
baby 10 mons susu ibu sahaja pun mencukupi..

or bleh try bagi roti ke..pasta ke..

namun 10 bulan..kalau tak nak mkn lagi layannn...

first_mom said...

hehe...fid...tu le yg sy buat, taknak makan takpe, mama tak pakse, janji baby hanen cukupla. sbb klo kt nursery cikgunya ckp dia mkn mcm biasa. cuma weekend bile dgn sy dia takmo mkn, nk bf saje. tp kan fid, apa hujah2 yg patut sy bg bile hubby sy ttp nk pakse anak mkn (siap pegang dua belah tgn, pastu sumbat makanan dlm mulut baby)? apa pula yg patut sy bgtau MIL bile dia pn paksa cucu mkn? sakit jugak ati bila MIL ckp sy xpandai bg anak mkn. tolong le fid!

Fid said...

first mom

kalau kat ur hubby bleh cakap baby tak nak
anak org lain pun ramai gitu
anak Bf memang gitu
nanti bila tiba masa dia nak mkn..dia akan mkn

nak bg contoh akif pun aci juga! hahahaaa

for ur MIL
kalau mampu pekakkan telinga...takyah ambik port sgt.

dah bdak tak nak kita nak paksa mcm mn

bg anak BF kenyang2 sepanjang masa..

Anonymous said...

hye...sy baru kat sini...nmpak lak url ni...nk gak tnye...anak sy 10 months..tp xnak mkn...nasi sme dia tolak...n dia fully bfeed...susu dia nak la...mmg cmtu ke?sy risau sbb bdn dia mcm susut jea...sian sy tgk...takut x cukup khasiat...cmne ek nk galakkan dia mkn...bile mkn jea asyik sembur...adei

narry said...

hi there.
my baby now is 13months n is only 8kg and am so worried abt her weight. minum susu 500ml n makan porridge dlm +-4tbsp per day. any advice?

mamibby said...

Fid...
saya setuju dengan awak,tak perlu paksa anak makan sbb semakin d paksa membuatkan kita rasa geram dan marah...adalah lebih baik tunggu anak nak makan...anak saya pun tak nak makan nasi.hanya makan mee goreng ja...risau gak tapi daripada kosong perut saya beri dia mee goreng or mee sup je...