There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, December 12, 2008

Antara cabaran

Cabaran menyusukan anak meman banyak

Jika anak yang bawah 2 tahun ramai yang akan bertanyakan kenapa tidak diberi susu ini ..ini dan ini…

Dahulu saya rasakan itulah cabaran yang paling dahsyat.

 

Namun kini setelah lebih 3 tahun menyusukan Akif, cabarannya tetap ada namun dalam ‘bentuk’ yang berbeza.

 

Ramai mempertikaikan extended breastfeeding.

Ramai yang bertanyakan hukumnya

Dan ramai yang mengejek

 

Extended breastfeeding

Tidak akan menjadikan anak anda tidak boleh berdikari jika dididik dengan betul.

Dari pemerhatian saya terhadap Akif, dia memang boleh bawa diri jika ibubapanya tiada bersamanya

Amat behave etc, namun perangai kanak-kanak(manusia mungkin) jika ada ibubapanya dia tetap akan jadi anak manja.

Akif sudah boleh mandi sendiri(dengan diperhatikan dari jauh), ke tandas sendiri(bagi urusan yang ‘kecil’),

Menukar pakaian sendiri etc.Alhamdulillah (tapi ikut mood juga-samalah dengan orang dewasa ada anginnya)

 

Hukumnya

Harus.

Selagi tidak memudaratkan mana-mana pihak.

 

Ejekkan…

Abaikan.

Ataupun jawapan Akif “bukan curi tak malu..kalau curi malu laa”

2 comments:

Wawa said...

tahniah dapat menyusu sampai 3 thaunh.

say apun anak baru 2 tahunmenyus, rmaai yang pandang sinis je especially sedara mara.

tensen pun ada tapi buat pekak telinga je lah.

yang kesian anak saya sebab orang ejek dia tak macho and many more.

kesian dia kan

p-na mama oja said...

ala abaikn ape org kata..yg pnting kita puas dpt bg yg terbaik utk ank kita..hehe..

anyway congrats!!