There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, December 15, 2008

Mengajar anak yang suka menonton TV mengenal 123

TV selalu dikaitkan melalaikan dan boleh menghilangkan minat belajar seseorang terutama kanak-kanak-

Adalah dinasihatkan agar ibubapa sentiasa menemani anak menonton TV, elakkan membiarkannya sendirian.

 

Anak saya memang suka menonton TV.

Channel kegemarannya CH616-CARTOON NETWORK

Show kegemaran: BEN-10 (animation or movie)

 

Jadi,

CH-616àBEN-10

 

Astr* remote control

 

1 2 3

4 5 6

7 8 9

  0

 

Press 6 then 1 then 6..

6 is next to 5. –Maka kena kenal 5 untuk jumpa 6

Between 3 and 9 is 6 – kena kenal 3 and 9 untuk kenal 6

 

Where is no.1?

Next to no.2 near no.4…Where is it???

 

Dan number-number lain.

 

Berikutnya

BEN-10

B-E-N-1-0

10=TEN

 

B-Baby

E- Egg

N- Nose

 

Baby-Acif Baby katanya

Egg- Egg itu telur

Nose- Ini nose Acif…

 

Nose-Eye-ear-mouth-hair-head-forehead-chin-cheek-neck itu leher…armpit? (Sambil point kepada benda yang disebutnya)

 

Begitulah caranya si Akif belajar sedikit demi sedikit.

 

Kalau angin nak belajar bab ‘Egg’ dia akan pergi buka peti ais ambil telur, maka terjerit-jeritlah mommynya!

 

Saya berpendapat hanya dengan BEN-10 ia boleh dikembangkan menjadi satu sesi pembelajaran berkesan buat kanak-kanak yang baru belajar seperti anak saya itu.

 

 

Digimon Adventure.

 

Berbola api…

Agumon bertukar menjadi kagumon etc!

 

Agak tidak logic.

Digimon=Digital Monster

Juga kegemaran anak saya.

Jadi ‘kadai’ / task untuk dia…

Kena tahu/boleh nyanyi lagu “I wish’ (lagu tema digimon- of course in Japanese!)

Dan kelak intensif japanese class will be started. WAIT ya Baby!

3 comments:

p-na mama oja said...

emm..bgus tu..yg penting kena kreatif..bru ank x cepat bosan..

mom_hafiy said...

Bagus la...
Aku asa patut berterima kasih pada astro gak...
Masa umo dia 2yr ++ hafiy tau iklan.. joget.. then aku start kenalkan dgn CH 611 (tom tom bak)... suka la dia ada nyanyi2.. ada uncle anil (aznil)... tp x lama... dalam 3&4 bulan je... lepas tu dia kenal CH 613... mmg dia pegang le remokon tu... byk dia belajar dr CH 613... especialy vocab, color, verb... dah seminggu ni favourite dia "oo my god...." ngan "wait a minute"... agaknya dia belajar dr situ kot... so far aku x biarkan dia tgk tv tanpa pengawasan la... rancangan WORD WORLD bagus gak... adik dia belajar sama...

dia ada kiddy laptop... kat situ dia kenal huruf (tanpa urutan), puzzle dsbg la.. lately kena sorok coz adik dia rebut.. adik dia ala ala raksasa gitu... habis dibuatnya!!!

semalam aku nampak hafiy buat jigsaw puzzle... satu perkembangan +ve...

aku tiru cara ko buat power point... byk mende aku gunakan power point.. mmg dorang suka beno le... anak sedara aku suka gak...

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!