There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, December 12, 2008

susu perahan

Menyusukan anak

Sekarang ini makin ramai yang ‘celik’ tentang pemyusuan susu ibu dan ramai juga yang masih keliru

 

Ada yang walaupun ada bersama anak, memberikan anak susu perahan, dan memerah untuk stok susu.

Mmm..

Bagi saya itu satu cara yang kurang betul.

 

Kita hendaklah membanyakkan sesi ‘direct feeding’ kerana dengan hisapan bayi kita, susu akan dirangsang dan itulah cara yang paling baik.

 

Kita meengumpul stok susu adalah untuk diberi kepada bayi jika kita tiada bersamanya(ke pejabat atau keluar tanpa bayi)

 

Ada juga ibu yang tidak mahu susukan bayi pada malam hari kerana hendak berehat maka bayi diberikan susu perahan menggunakan botol dan sebagainya.

Juga kurang tepat tindakan itu.

Night feeding adalah perangsam penghasilan susu yang baik.

Boleh membantu menghasilkan susu yang banyak


dari komen:

From: Pn Salzahani

sbnrnya night feeding juga menggantikan balik masa kita bersama anak bila peghi keja...kalau tak smpt main pun (kes anak tido awal),time direct feeding merupakan most precious moments dgn anak! adalah normal sorang ibu tidur kurang..lagipun kalau nak bf bukannya setiap jam pun anak terbangun. selak kan lagi senang dari bangun & bancuh/rendam?

3 comments:

salzahari said...

sbnrnya night feeding juga menggantikan balik masa kita bersama anak bila peghi keja...kalau tak smpt main pun (kes anak tido awal),time direct feeding merupakan most precious moments dgn anak! adalah normal sorang ibu tidur kurang..lagipun kalau nak bf bukannya setiap jam pun anak terbangun. selak kan lagi senang dari bangun & bancuh/rendam? :p

[-suziey-] said...

best je dgr org bf anak sampai 2 thun..for me,i am failed to do so. well my fault actually..terlalu berlembut..mula2 mmgla baby akn menagis sbb dia xpandai nak isap lagi..but i cannot stand la dgr dia nangis..not becoz of rimas but kesian..huhu..but i motivate myself, next child will force to bf..i will insyaAllah:D

neway, congrated to u.

Fid said...

SALZAHANI
ya betoooiiii
sall permisi nak letak komen kat post ya...

suziey
Insya Allah