There is no freedom of choice for humans,
if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,
but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

Quick Search

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, August 28, 2008

komen seorang doktor-kain kuning dan jaundice

Salam.

Di copy dari Forum.
Thanks to Dr.Shiha.


Kain warna kuning takde langsung kaitan dengan jaundice.
Harap first time moms kat sini jangan cepat percaya dengan petua yang satu
ni ye, sebab asas logiknya langsung tak ada.

Petua yang paling penting, apa lagi, breastfeed la sebanyak dan sekerap
yang mungkin. Terutamanya waktu awal2 kelahiran, di mana baby still keluarkan
berak hijau (mekonium) tu.

Mekonium yang masih berkumpul di dalam badan baby akan meningkatkan paras
bilirubin di dalam darah baby - dan risiko utk mendapat jaundice menjadi lebih
tinggi. Manakala breastmilk, terutamanya kolostrum sebenarnya juga merupakan
sejenis 'laksatif' semulajadi dan ini boleh mempercepatkan pembuangan mekonium
dari badan baby. Oleh itu, bf sekerap mungkin kalau baby kita ada possibility
nak dapat jaundice


Petua kedua penting - jemur baby waktu panas pagi (dari pukul 8 pagi
sampai 10 pagi). Biar baby pakai pampers aje. Tak perlu jemur kat luar rumah,
cukup kat kawasan (wpun dlm rumah) yang masuk sinar matahari, cthnya kat tepi
tingkap atau bawah porch. Sebabnya digalakkan berjemur (kalau p kat hosp. pun,
letak bawah lampu UV tu kira berjemur la tu), supaya cahaya UV dari sinaran
matahari akan menyerap ke dalam kulit baby dan membantu untuk proses metabolisme
bilirubin tadi. Penting untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan
jaundice. Sebab tu biar kulit baby terdedah semaksimumnya - cukup pakai pampers
aje.


Untuk petua - petua yang lain (kecuali yg kain kuning tu), kalau nak
cuba, silakan tapi takde scientific evidence la buat masa ini. Satu lagi jenis
petua yg perlu dielakkan, yang jenis baby kena minum/makan sesuatu dlm kuantiti
yg banyak - cth, susu kambing etc. Yg ni sebenarnya lebih membahayakan keadaan
baby. Takut bila dia kenyang minum susu kambing tu, dia kurang menyusu badan,
dan lagi lambat jaundicenya nak sembuh.
Wallahua'lam.

Link about Jaundice

4 comments:

Marisa said...

tu la pasal... lepas aku bersalin hari tu.. ada la nurse2 kampung... mai umah org lepas bersalin.... dia kemain lagi kata ada doktor bg tau fasal kain kuning ni la.... ntah doktor mana la yg bg tau dia... aku ni angguk2 je la.... malas nak bertekak dgn nurse2 nih.... buang karan je...

eiNa said...

salam...
just a tought.. from my little experience.. my baby got prolong jaundice..
lagi i bagi susu dekat dia.. next day cek (cucuk tapak kaki) lagi tinggi bacaan dia.. tapi dia xkena warded sbb bacaan masih bi bawah tahap kritikal - bawah 16(ikut gov punya scale).. siap pegi check up hosp dan nearly kena amik tulang air belakang.. but 1 week before kena amik air tulang belakang.. the Doc adviced me to stop breast feed. i really supprised.. kenape kene stop breast feed sedangkan itu adalah UBAT plg bgs for jaundice.. coz the doc told me may be my baby got jaundice from my milk.. tp i x amik ubat atau jamu2.. Doc buat kesimpulan yg i nye darah O+ yg mana mmg sgt kuat n i c-ser so segala bius2 telah jadi darah i.. so i have to stop breast feed.. that time my baby just 45days.. bayankan 45 days she got jaundice.. sangat2 menyedihkan...

ups... sorry, 1st time komen kat sini panjang le plak..

hehe.. peace!

Fid said...

eina

memang ada breastmilk jaundice but tidak membahayakan.

itu sebab we have to get more and more info on this...

i ada link topik breastmilk jaundice in my blog...silalah..

Fid said...

http://fidsweetstory.blogspot.com/2008/08/breast-milk-jaundice.html